• копирайтинг
 • копирайтер
 • SEO копирайтинг, сео копирайтинг
 • рерайтинг
 • контент для сайта
 • наполнение сайта
 • написание статей, статьи на заказ
 • рекламная кампания
 • обслуживание сайтов
 • биржа статей
 • пресс-релизы
 • копирайт, копирайтеры
 • Honda, Harley, Jóska, Jóisten

  |
  kékmadár képe

  Jóska vagány fickó volt, elpusztíthatatlan jókedéllyel és sajátosan értelmezett erkölcsi normákkal megáldva. Zsenge ifjúkorától rajongott a kétkerekű járgányokért; amit keresett, motorokra, motoros kellékekre és motoros kirándulásokra költötte. A legutóbb vásárolt méretes és mutatós Honda azonban, amit büszkén mutatott be az „Ördögök Két Keréken” elnevezésű baráti egyletben, sajnos nem bizonyult jó választásnak. Ment, mint az olajozott villám, körülbelül 70-80 km-t – de akkor megmakacsolta magát: hörögni kezdett, a hőmérő mutatója kérlelhetetlenül kúszott a piros mezőbe, és ilyenkor várni kellett jó negyed órát, amíg a motor kihűl.

  Amikor Jóska felfedezte a Honda fent leírt tulajdonságát, azonnal túl akart adni rajta. Igen ám, de ki vesz meg egy motort, amelyikkel még 100 km-t sem lehet egyhuzamban hajtani? És főleg: ki veszi meg annyiért, amennyit Jóska kapni szeretett volna érte? Hősünk úgy gondolta, ezen még ráér töprengeni – mindenesetre feltette a járgányt (persze csak képletesen) az Apródra, a Jófogásra meg az aukciós oldalakra, és a várta a jószerencsét.

  Az Ideális Vevő két hét múlva jelent meg a színen. Látta a hirdetést, tetszett neki a csillogó-villogó jószág, és az árat sem sokallta. Az Ideális Vevő pap volt, egy észak-magyarországi falucska lelkipásztora, valahonnan Csenger mellől. Hamar kiderült, mire kellene a motor: keresztelőre, híveket látogatni, rossz esetben utolsó kenetet feladni eddig bizony gyalog járt a tisztelendő úr. No, nem mintha olyan nagyok lennének a távolságok – helységtáblától helységtábláig legfeljebb 10 km a falu hossza, mesélte kedélyesen a reménybeli vevő.

  Jóska azonnal átlátta, hogy a motort a Jóisten is hű szolgájának teremtette, aki akár háromszor is oda-vissza keresztülutazhatja a falut anélkül, hogy a mutatós Honda cserbenhagyná. Azt a kis távolságot, amit a lelkiismeretes pásztor egyik báránytól a másikig megtesz, márkájához méltó módon teljesíti a motor; amíg pedig gazdája szolgálatát végzi vagy kedélyesen elpoharazgat a háziakkal, bőven van ideje lehűlni. Soha senkinek nem kell megtudni az apró szépséghibát.

  Már majdnem egymás tenyerébe csaptak, amikor a pap szeme ravaszul megvillant, és előállt a farbával:

  - Kedves öcsém, szép ez a motor, nem vitás, de hogy vajon jó is, azt csak a Fennvaló tudhatja. És mivel őt még én sem tudom megkérdezni, van egy feltételem. Felülök maga mögé, és szépen együtt lemotorozunk az én kis falucskámba. Ha gond nélkül odaérünk, azonmód leszámolom az árát készpénzben, hiánytalanul. No, megegyeztünk?

  Jóska, mit tehetett volna mást, bólintott, de az agya lázasan járt. Otthon egyetlen pillantás elegendő volt a Google térképre: Budapesttől több, mint 300 km-re feküdt a kis falu, a pap (és remélhetőleg a Honda) leendő otthona. Az pedig testvérek közt is legalább 3, de inkább 4 köhögős, hörgős, felforrósodós, lehűlős megállás. Hogy lesz ebből üzlet?

  Ám Jóskát nem ejtették a fejére. Klub-béli jópajtása, nevezzük Bélának, szintén nemrégiben vásárolt motort – mégpedig vadonatúj, méregdrága Harley-Davidsont, csillagászati áron. Imádta a csupa króm jószágot, legszívesebben le se szállt volna a nyergéből. Ez adta az ötletet Jóskának.

  - Ide figyelj, öregem! Mit szólnál egy hatszáz kilométeres, kellemes túrához? Én fizetem az üzemanyagot, és ha vállalod, kapsz még tízezer forintot!

  Béla csodálkozott kicsit, majd meghallgatta a furcsa vásár történetét, és Jóska feltételeit is:

  - A pap bácsinak azt mondjuk, arrafelé van dolgod; biztos nem fogja bánni, ha te is velünk tartasz a Harleyn. No most: amikor érzem, hogy a Honda melegedni kezd (ez kb 50 kilométerenként lesz), felemelem a bal kezem, nyitott tenyérrel. Erre te mellénk húzol, leállítasz, és közlöd, hogy valami baj van a mociddal, álljunk meg egy kicsit. Amikor a Honda lehűlt, ismét jelzek, és indulhatunk tovább. Áll az alku?

  Állt. De Béla nem tudta, mire vállalkozik. Annak rendje-módja szerint elindultak, ám amikor a megbeszélt karjelzés után megálltak, és Béla a nagyobb hitelesség kedvéért babrálni kezdte a Harleyt, a pap eléállt:

  - Fiam, fiam! Lám, nem érdemes ilyen sok pénzt kiadni világi hívságokért. Lássa, maga milliókat fizetett, én pár százezerért vettem ezt a jó kis járgányt, megy, mint a csuda. A maga méregdrága masinájával meg baj van.

  Béla, aki olyan büszke volt a motorjára, mint más a különösen tehetséges gyerekére, már nyitotta volna a száját, de Jóska esdeklő tekintetét látva visszanyelte a mondandóját. Ahogy a pap bácsi szentenciái megállóról megállóra ismétlődtek, Béla feje egyre vörösebb lett. De végül csak megérkeztek. A pap és Jóska megitták az áldomást, az üzlet megköttetett, de miután hazaindultak, Béla félreállt a motorral és kiordította magából dühét és sértettségét. Továbbá húszezer forintra emelte a tarifát. Jóska szó nélkül fizetett.

  Az öreg pap vagy egy évtizedig járta a vidéket szeretett Hondájával. Soha nem volt rá panasza.

 • копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные статьи
 • слоган
 • нейминг
 • сео копирайтинг, SEO копирайтинг