• копирайтинг
 • копирайтер
 • SEO копирайтинг, сео копирайтинг
 • рерайтинг
 • контент для сайта
 • наполнение сайта
 • написание статей, статьи на заказ
 • рекламная кампания
 • обслуживание сайтов
 • биржа статей
 • пресс-релизы
 • копирайт, копирайтеры
 • Hideg böjti szelek

  |
  Bige Szabolcs Csaba képe

  Hideg böjti szelek tépázták Elemér nyakán a gyapjúsálat. Kalapját is jól a fejébe húzta, míg ballagott az iskola felé. Mai feladatára gondolt – minden kisebb-nagyobb irodába be kell nyitnia, és meggyőző szavakkal dicsérnie a mozi legújabb műsorát.
  - Á, megjött Piszi bácsi! – kiáltott fel a fizika tanár, aki éppen leemelte a polcról a VIII c osztálykönyvét.
  - Pásztor, kérném szépen. Pásztor elvtárs, ha meg nem sértem. Barátoknak Elemér bácsi – jegyezte meg teljesen feleslegesen Piszi bácsi, mert senki nem vette komolyan a kifogásait és továbbra is csúfnevén szólították.
  - Mit hozott kedves Pásztor eltárs? – kérdezte a fizika tanár gúnyosan elnyújtva az „eltárs” szót. Így a v betű nélkül.
  - A községi kultúrház és a mozi műsorát hoztam. Nagyon jó műsorok vannak a moziban.
  - Menjünk muziba, gyerekek! – kacagott fel Katika tanárnő, a földrajz és történelem oktatója.
  - A vasárnapi matinét ajánlom. Ifjúsági, nevelő célzatú film.
  - Még mi van?
  - Csütörtökön izgalmas film a Szovjet Unió nagy honvédő háborújáról. Nálam lehet, kérem, elővétellel jegyeket venni.
  Hiába gúnyolódtak vele, addig-addig mondta a magáét, ameddig mindenki vett jegyeket tőle. Végezvén a tanáriban bement az iskolaigazgatóhoz jelenteni, hogy mit végzett.
  - Mit végzett a kollégákkal?
  - A vártnál többem érdeklődnek a szocialista realizmus vívmányai, értékei iránt.
  - Jól van barátom! Este a kultúrházban találkozunk.
  Ezzel az ígérettel ki is lépet a kapun. A szél szinte még jobban fújt, mint előbb, mellbe vágta, hogy alig kapott levegőt. Piszi bácsi szidta az időjárást, ahogy csak tudta. Persze magában, s még így is körülnézett, nem hallotta-e meg valaki a gondolatait. Abból azért még sem lehet baj, ha a szelet szidom, meg a hideget – gondolta aztán, s kissé megnyugodva húzta összébb a kabátot magán. Még hátravolt látogatásaiból az orvosi rendelő és a szövetkezeti irodák. A rendelőben hamar végzett, siettek a doktorék, hogy gyorsan szabaduljanak Piszi bácsitól, és minden előadásra előjegyeztették magokat. Az irodákban már nehezebben ment a propagandamunka, mert a tisztviselő hölgyek inkább szórakozni akartak az öreggel, mint mozijegyet venni. Élcelődtek, csúfolódtak vele, amit békés nyugalommal tűrt. Egyedüli megrendelője az áruszakértő volt, aki valamiért benyitott az irodába, s Elemér, akit csak Piszi bácsi néven szólítottak lecsapott rá.
  - Adjál a csütörtöki vetítésre két jegyet – adta be a derekát Onuc Misi, az áruszakértő.
  - Jössz este a kultúrházba? – kérdezte átvéve a jegyeket.
  Ez a kultúrházas dolog pedig nem volt más, mint készülődés a szilveszteri műsorra. Egy vidám jelenetet próbáltak hetente kétszer. Jók voltak ezek a próbák, menekülést jelentettek a mindennapok taposómalmából és az otthoni gondokból. Persze, nagy ivászatba torkoltak az összejövetelek, s főleg ez utóbbinak lelkes híve volt Eleméren kívül, akit csak Piszi bácsi néven emlegettek, Onuc Misi, az igazgató, s kívüle még két-három tanár, valamint a patikus és Kajak Lali az állatorvos. Az első kupa bor után elkezdődtek az adomázások. Mindenki igyekezett elkápráztatni a többieket a különösnél különösebb történetekkel. Onuc Misi járt ebben élen, mivel munkája révén sok fele járt, sok embert ismert. Legkedvesebb története, s ezt minden alkalommal egyre jobban kiszínezte, ez volt: minden reggel a városba menet, a benzinkút sarkánál megállította egy csavargó forma ember, s kért egy kis aprót egy stampedli köményesre. Misi jó szívvel adott neki már az őszintesége miatt is. Eltelt vagy három hónap, mikor egy reggel a csavargó nem kért pénzt, hanem a lódenkabátja alól elővarázsolt egy bontatlan flaskát.
  - Ez a magáé! – mondta és úgy fordította az üveget, hogy látható legyen a címke.
  Eredeti köményes pálinka volt, „táncos”. A címkén levő székely táncospár miatt becézték táncos pálinkának.
  Kicsit később, a második kupa bor után nótás kedve támadt a társaságnak. Népdalokkal kezdték, divatos slágerekkel folytatták, hogy a végén operett betétekre térjenek át. A dalolásban a prímet Kajak Lali az állatorvos vitte. Hadonászva vezényelte a társaságot, s közben nagyokat kacagott a saját idétlenségein. Egyedül neki volt valami a fogalma színjátszásról, mert a helyi moziban jegyszedő a nagynénje, ezért osztották neki a rendező szerepét, amit több lelkesedéssel, mint tehetséggel végzett.
  Mikor már lankadni kezdett a nótázó kedv, a patikus a táskájából kivett egy üvegdugós patikai üveget, és mindenki poharába csorrantott egy ujjnyi illatos, gyanús színű folyadékot.
  - Búcsú pohár, olyan féle, mint a Szent János áldás – mondta - Magam találtam ki, magam kevertem ki. Egészségetekre!
  Színét meghazudtoló aromás, kellemes ízű itóka volt, de még a búcsú el kellett énekelni Piszi bácsi kedvencét, a „Vágyom egy nő után” című dalt Lehár Ferenc operettjéből. Természetesen az öregúr énekelt a leglelkesebben, a baj csak akkor következett be, amikor odaért, hogy „a két kezét, fehér kezét”, mert leesett a protézise, a felső műfogsora.
  Így fulladt röhögésbe minden alkalommal a kedvenc dal.

 • копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные статьи
 • слоган
 • нейминг
 • сео копирайтинг, SEO копирайтинг