• копирайтинг
 • копирайтер
 • SEO копирайтинг, сео копирайтинг
 • рерайтинг
 • контент для сайта
 • наполнение сайта
 • написание статей, статьи на заказ
 • рекламная кампания
 • обслуживание сайтов
 • биржа статей
 • пресс-релизы
 • копирайт, копирайтеры
 • Félix Prágában

  |
  Kisslaki képe

  Képtalálat a következőre: „Gólem”

  Prága szívében Félixnek nem kellett meresztgetnie a füleit, hogy meghallja a déli harangszót. A majd hétszáz éves Óvárosi Tanácsház mögött terítette le egy padra az abroszát az ebédhez, mint Rejtő Gorcsev Ivánja. Kirakta a kemény tojásokat, melléjük négy fasírozottat ültetett - hadd vigyorogjanak még egy darabig -, majd sajtot, egy marék szalámit megvajazott sóskiflibe pakolva, de csak azért, hogy össze ne zsírozza be az ujját. Még a hotelben csomagolta be – mikor a pincér nem nézett - az étteremben a maradékot reggelinél. Nem utolsó sorban még néhány türelmetlen, mérges bogyiszlói paprika is került hozzá, akiket otthonról kapott, de még most is dühösen lökdösődve várták a levesmarsot az abrosz szélén.

        Alighogy a közömbös, unatkozó Halál meghúzta kint a tornyon az idő múlását jelző csengettyű zsinórját, s elhalkult a turisták tapsa és az apostolok is visszamasíroztak egy órácskát szusszantani a következő szereplésig, s a kakas még pénzért sem kukorékolt volna még egy ráadást. Félix jóizűen ebédezett, s vele vagy harminc galamb. Tegnap még nem voltak többen, mint talán Krisztus tanítványai, de valószínű, hogy néhányan elhozták a családot is, vagy szóltak a haveroknak. Hárman, – jó házból vagy templomból valók lehettek – asztalkendővel a nyakuk körül eszcájgot a szárnyaikkal fogva illedelmesen, türelmesen pislogtak Félixre. Ebéd közben vette észre, hogy elfelejtette a salátát. A szárnyasok nem szóltak, de szégyellte magát előttük. Mögötte egy jobb napokat láthatott úr fürkészte a padoknál rögzített szemétkosár tartalmát. Félix szívesen megosztotta volna vele az ebédét, mert hiszen jobban esik a falat, ha többen esznek, de köszönte, de nem kéri. - Pálinkája sajnos nem volt. - Félix söre is csak egy, de azt önző módon magának tartogatta. Tényleg jólesett meghúzni a hideg pilsenit az árnyékban, mert az októberi napsugár is még melengető szeretettel simogatta, mint egy idősödő hölgy kései viszontszerelme.

        Már egy óra felé járt. Gyülekezett a félmillió turista Kodakot köszörülve az „Óra” előtt. A Halál is fente a kaszát kaszlijában. Egy korosodó, kalapos konflisló is oda-odapislogott, de Félix nem hitte, hogy óráját akarta egyeztetni. Inkább a rögtön csatlakozó zabostarisznyára gondolt.

        Eszébe jutott szegény Hanus mester, ki az „Orloj” csillagászati szerkentyűt eszkábálta. Ő sem gondolta, hogy olyan világból is jönnek remekét megcsodálni, amikről még a pápa őszentsége sem hallott, s Kolumbusz is csak két év múlva fog carambázni minden reggel, mikor mindig csak vizet és vizet lát hajója körül. A mázlis Rodrigo gyerek, a portugál matróz is még ücsöröghet jó ideig az árbockosárban, amíg egy zacskó pénzér´ először ő fogja meglátni Amerikát. Lehet, hogy csak utána fogják de Tiranának hívni?

        Az istenáldotta Hanus mestert hiába hívták külhonba, hogy sok pénzért csinálna nekik is ilyen horoszkópos időt, csillagok járását is mutató masinát, de nem volt hajlandó Dárius minden kincséért sem. Nem akarta, hogy szeretett Prágáján kívül máshol is legyen ilyen világcsoda. A legendárium szerint azonban a belső befolyásos hatalmasságok - azért biztos, ami biztos alapon – megvakíttatták zseniális mesterüket. Most már nem köphet az ördög a levesükbe, - gondolták s nagyon is helyesen - mert tényleg, azóta sem készült ehhez hasonló valutahozó turistaattrakciót. A megtört vak mester mikor érezte halála közeledtét, felvitette magát az órájához, s mikor a Halál éppen meghúzni készült a csengőt, ö is belenyúlt az óraműbe, és megállította alkotását s meghalt; - így mesélték akkortájt a népek. Nem hiszem, hogy valótlanságot mondták volna.

        Félix megitta a sörét, s elbúcsúzott madaraitól s elindult megkeresni a híres újságíró, Egon Erwin Kish szülőházát. Megvolt a pontos cím, tehát egyszerű volt eljutnia a házig. Csak negyvenszer kellett megkérdezne, mert mindig eltévedt a kis utcák rengetegében. A nevét felesleges lett volna említenie, mert a kutya sem ismerte az egykori újságírót, akit száguldó riporternek is neveztek, mivel bejárta az összes földrészt. A házon egy emléktábla jelzi, hogy itt született 1885-ben és 1948-ban halt meg. A sarokház földszintjén most üzletek várják a vásárlókat. Az ékszer és bizsu bolt mellett egy piros zászló lógott, amin fehér betűkkel az állt, hogy „Múzeum”. Közelebbről látta, hogy tényleg az volt, csak éppen szexmasinákat lehetett megtekinteni. A két hölgy, kik ott felvilágosították az érdeklődőket, nemigen tűntek muzeális korúaknak. - sőt!

        Már sötétedett, sietnie kellett, mert még meg szerette volna nézni a nagy tudományú Jehuda Lőw rabbi sírját, aki olyan kivételes ember volt, hogy bejáratos volt II. Rudolfhoz, zsidó létére. Ö az, akinek a mendemonda szerint a házi mindenese volt a Gólem nevű ideális munkaerő, amit a rabbi maga teremtett agyagból. Mindenfajta bűbájosságokat fogtak rá, mint annak idején a mi Hatvani professzorunkra debreceni diákjai.

        Elindult a a zsidó negyed felé, de útközben meggondolta magát. A temetőben ráér a Rabbi. Inkább a prágai kocsmákat járta a számára kedves, rég eltávozott betűvetők és alakjaik nyomait idézni.

        Azért remélte, hogy összeakad valahol Vodička árkásszal, Vanek önkéntessel, s amint éppen az agg Uralkodó egészségére emeli Svejk Vodićka poharát. Talán befut Jurajda, az okkulista szakács, de az majd biztosra vehető, hogy Otto Katz tábori lelkész úr is idetántorog a Śuha bordélyházból egy korsó sört ráköszönteni mesterükre, Hašekre. S tán hajnal felé, azon se csodálkozna, ha Egon Erwin is bedőlne Hašek asztalához, hogy reggelre valami cikket még összeüssenek a mennyei Hozsanna Harsonának.

 • копирайтинг
 • рерайтинг
 • рекламные статьи
 • слоган
 • нейминг
 • сео копирайтинг, SEO копирайтинг